Sunday, May 1, 2011

Na co wpływa pozytywnie miód koniczynowy ? What positive effect clover honey?

www.douglas.pl

Na co wpływa pozytywnie miód koniczynowy ?

Miód koniczynowy jest stosunkowo rzadko spotykana odmiana miodu. Przeważnie występuje w większej zawartości w miodzie wielokwiatowym, jednakże przy odpowiednio sprzyjających warunkach pogodowych jest możliwe uzyskanie czystego miodu koniczynowego.

Miód koniczynowy pozyskać można z koniczyny białej i czerwonej. Kwitniecie obu tych gatunków roślin w jednym czasie daje miód o szczególnych walorach smakowych i intensywnie żółtym kolorze. Właśnie żółciutki kolor wyróżnia ten miód spośród innych miodów.
Smak jego jest bardzo łagodny. Może jednak przechodzić w piekący, jeżeli posiada w sobie większy udział nektaru z koniczyny czerwonej, która właśnie daje taki lekko piekący posmak.
Zapach miodu koniczynowego przypomina zapach kwiatów koniczyny, jest jednak stosunkowo delikatny, w porównaniu z innymi gatunkami miodów np. miodem gryczanym.
Dość dużą słodkość w połączeniu z nektarem koniczyny czerwonej powoduje lekkie charakterystyczne pieczenie, które spotykane tylko właśnie w miodzie koniczynowym.
Proces krystalizacji tego miodu przebiega dość długo, podobnie jak w przypadku miodu akacjowego. Po skrystalizowaniu krupiec posiada barwę jasnożółtą, jest drobny i miękki, dlatego idealnie nadaje się na śniadaniową kromeczkę chleba ze świeżym twarogiem.

Zajadając miód koniczynowy unikniesz nadmiernego wyczerpania nerwowego, zapalenia oskrzeli i biegunki.

Miód ten w apiterapii posiada działanie wykrztuśne, moczopędne i uspokajające, dlatego polecany jest dla wszystkich nerwusów.
--
Stopka
Piotr Gierula
Sklep Pasieki EkoMiodek
www.sklep.ekomiodek.pl
Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.


What positive effect clover honey?

Clover honey is relatively rare variety of honey. Usually there is a greater content inhoney wielokwiatowym, however, when appropriately favorable weather conditions it is possible to obtain pure honey koniczynowego.
Clover honey you can obtain the white and red clover. Flowering plant species, both at the same time gives the honey with special taste and a bright yellow color. I żółciutkihoney color distinguishes this from other honeys.
Taste it is very mild. However, it can go into burning, if it has a larger share of the nectarfrom red clover, which just gives a slight stinging aftertaste.
The smell of honey scent reminds koniczynowego clover flowers, however, is relativelygentle in comparison with other species such as honey, buckwheat honey.
Quite a large sweetness combined with the nectar of red clover causes a slight burningcharacteristics, which is found only in honey koniczynowym.
The process of crystallization of the honey takes a long time, as in the case of acaciahoney. After crystallization krupiec a light yellow color, is fine and soft, so perfect forbreakfast with fresh bread kromeczkę curd.

Clover honey gorging avoid excessive nervous exhaustion, bronchitis and diarrhea.

This honey in apitherapy has an expectorant, diuretic and sedative, and therefore is recommended for all nerwusów.

No comments:

Post a Comment